Plantele medicinale

Rozmarinul

 
 ......................................  

Rozmarinul

rosmarin.png

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) face parte din familia Lamiaceae. Creşte în formă de tufiş scund, foarte ramificat, veşnic verde, cu frunze groase şi lungi cu un parfum intens. Rozmarinul face de-a lungul anului flori mici, de culoare albastru deschis sau mov pal cu puncte purpuriii. Planta este originară din regiunile mediteraneene ale Europei şi Africii, iar în prezent este cultivată peste tot în lume în regiunile cu climă favorabilă.

Planta şi uleiul de rozmarin sunt folosite la nivel global în calitate de condiment culinar şi antioxidant pe bază de plante în numeroase produse alimentare gata preparate. În medicina tradiţională rozmarinul este folosit pentru a stimula eliminarea bilei din vezica biliară şi urina, pentru eliminarea gazelor intestinale şi în calitate de antiseptic.

Substanţele active din rozmarin, deosebit de importante în medicina modernă bazată pe plante se obţin din frunzele uscate ale plantei. Efectele antiinflamatoare, antibacteriene şi diuretice ale  preparatului Canephron® se datorează Rozmarinului și altor 2 plante, care sunt componente ale acestuia. Deaceea Canephron® N este utilizat la tratarea infecţiilor de tract urinar şi a vezicii urinare iritate.