Plantele medicinale

Măcrişul

 
 ......................................  

Măcrişul

ampfer.png

Măcrişul sau acrişul (Rumex) face parte din familia Polygonaceae. Planta poate atinge înălţimea de până la 1 metru, are un rizom scurt şi tulpină verticală, cărnoasă, de culoare verde închis şi frunze lanceolate. În perioada mai-iunie planta face flori mici verzi şi roşii cu gust acru. Măcrişul este răspândit în întraga lume şi se întâlneşte de obicei în pajiştile cu sol bogat în substanțe nutritive, pe terenuri arabile şi pe marginile cărărilor.

Numele de măcriş vine de la gustul său acrişor. Planta a fost utilizată încă din Evul Mediu în tratamentul inflamaţiilor tractului respirator superior şi bolilor de piele, fiind considerat un remediu eficient împotriva scorbutului, datorită conţinutului sporit de vitamina C. În plus, măcrişul mai are efect antihemoragic şi de purificare a sângelui.

Măcrişul este întrebuinţat de asemenea în medicina tradiţională în tratamentul inflamaţiilor de tract respirator. Compuşii săi deosebit de eficienţi se obţin din frunzele uscate şi părţile superioare ale tulpinii. Aceştia au proprietatea de a reduce vâscozitatea sputei, acţiune antiinflamatoare şi antibacteriană, având de asemenea efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Măcrişul este una dintre cele cinci plante care intră în componenţa preparatului Sinupret®, împreună cu florile de ciuboţica-cucului, rădăcina de ghinţură, verbina şi florile de soc. Această combinaţie este eficientă în tratamentul inflamaţiilor acute şi cronice ale sinusurilor paranazale.