Plantele medicinale

Iedera

 
 ......................................  

Iedera

efeu.png

Iedera (Hedera helix) face arte din familia Araliaceae. Această plantă veşnic verde se poate întinde până la o înălţime de 20m cu ajutorul rădăcinuţelor ei adventive. Frunzele de culoare verde închisă, tari ca pielea au 3 - 5 lobi când încă nu au atins maturitatea, iar ulterior devin indivizibile şi romboide. Iedera înfloreşte în perioada septembrie - noiembrie cu flori verzui dispuse în cluster din care primăvara se dezvoltă fructe toxice de culoare neagră-albăstruie. Iedera s-a răspândit din sudul Scandinaviei către Mediterană, până la coasta mării Negre pe ţărmul de est.

Iedera a fost folosită ca plantă medicinală încă din perioada antică. În secolul al 19-lea, era folosită în medicina tradiţională pentru a trata tuberculoza pulmonară şi infecţiile respiratorii.

În prezent, iedera este folosită în special în tratarea tusei convulsive şi a bronşitei. Totuşi, trebuie să menţionăm faptul că supradoza cu frunze de iederă brută, neprelucrată poate fi toxică.

În combinaţie cu extracte speciale de cimbru, extractul prelucrat şi special dozat din frunze de iederă intră în componenţa preparatului Bronchipret® şi contribuie la reducerea vâscozităţii sputei. Pe lînga aceasta, mai posedă proprietăţi antiinflamatoare, expectorantă şi antibacteriană.